Airbnb

Değişen dünya ile birlikte, değişen bir diğer sektörden biri olan ev kiralama süreçlerine yansımıştır. Teknolojinin gelmiş olduğu noktada Airbnb platformu ile ev kiralama süreçleri hızlanmış ve daha kolay bir hale gelmiştir. Bu kolaylık ve hızlı akış veri tabanı sayesinde geniş kullanıcı kitlelerinin tercih ettiği bir sistem haline gelmiştir. Airbnb sistemi ilk olarak Amerika merkezli bir çıkış sağlamış ardından hızlı bir yükseliş grafiği oluşturarak birçok ülkede hizmet vermeye başlamıştır. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunmakta. Güvenilir oluşu aynı zamanda hızlı ve kolay oluşu ile birlikte kullanıcı dostu olan Airbnb sistemi tüketicinin beğenisi ile karşılanmaktadır. Müşteri memnuniyeti açısından olumlu sonuçlanan konaklamaların platformun hacminin büyümesinde çok önemli payı mevcut. Özellikle seyahat severlerin tercih ettiği bir platform olan Airbnb aynı zamanda farklı kültürlerin etkileşimine de katkı sağlamakta. Artık bireylerin dijital dünya ile bir araya gelmeleri ve etkileşim oluşturmaları konaklama ihtiyaçlarını buna göre belirlemekte, tercihlerini bu doğrultuda sağlamaktadır.

Airbnb nedir? Airbnb geniş konaklama hizmeti ile ön plana çıkmaktadır. Dijital ortamda kullanıcıların konaklama ihtiyaçlarına hızlı çözüm bulmak için olan sistem, ev sahibi ile konaklama ihtiyacı olan müşteriler arasında köprü niteliği taşımaktadır. Paylaşım üzerine kurulu bir topluluk olduğunu ifade eden Airbnb sistemi paylaşmayı kolay, hızlı ve güvenli hale getirmeye yardımcı olur. Daha uygun, ekonomik konaklama fırsatı arayan seyahat ve tatil severlerin fazlasıyla tercih etmesiyle birlikte ön plana çıkan bu sistemin en önemli avantajlarından biri de ev sahiplenin ek gelir elde etme imkanlarıdır. Temel anlamıyla Airbnb ev sahiplenin evlerini veya evlerinin belirli kısımlarını kiralaması sağlayan, ev sahibi ile kiracıları bir araya getirmeyi hedefleyen geniş kitle hacmine sahip bir platformdur.

Airbnb nasıl çalışır? Birçok ülkede faaliyet gösteren Airbnb platformu kullanım açısından son derece kolay ve direkt sonuca etki eden bir çalışma prensibine sahiptir. Kullanıcılar kişisel tercihleri doğrultusunda, istedikleri lokasyon ve tarih aralıklarını belirleyerek kendilerine uygun olan evi kiralamak için rezervasyon yaptırırlar. Müşterilerin konaklamak istedikleri evin fotoğraflarını anında sistem üzerinden görebilmeleri, buna göre karar verebilmeleri güvenli bir anlaşma ortamı oluşturmaktadır. İstediğiniz gibi filtreleme işlemi uygulayabilirsiniz. Airbnb çalışma sistemi, genel olarak bakıldığı zaman evlerini kiralamak isteyen ev sahipleri ile kısa süreli konaklamak için ev arayan müşterileri bir araya getirmek doğrultusunda oluşturulan güvenli, hızlı ve ekonomik sistemi ile çalışmaktadır.

Airbnb hizmetleri nelerdir? Büyük kitlelere hitap eden Airbnb sisteminin mevcut birçok hizmeti bulunmaktadır. Bu hizmetler konaklayacak olan müşterinin isteklerine göre değişiklik göstermektedir. Ev sahibi kullanıcıların da ne tür hizmet verdikleri bu noktada önemlidir. İstenilen hizmete göre fiyat değişiklikleri gösteren sonuçlar çıkabilir. Örneğin konaklama yerleri türlerine ayrılan kategoriler bulunmaktadır. Ev sahiplerinin çeşitli mekanlar sunması ile kullanıcıların istedikleri konaklama türüne ulaşmaları kolaylıkla sağlanabilir. Bu konaklama yerleri türleri ; bütün mekan, özel oda, otel odası ve müşterek oda olarak 4’e ayrılır. Tabi ki bu hizmet türlerinin yanında ekstra hizmetler isteğe bağlı sunulmaktadır. Kahvaltı, temizlik gibi vs. hizmetlerin sunulması gibi ek hizmetler alınabilinmektedir.

Airbnb faydaları nelerdir? Dünya genelinde konaklama denildiği zaman akla gelen en önemli platformlardan biri de kesinlikle Airbnb sistemidir. Elbette bu kadar yüksek kitle ortalamasına sahip ve hizmet veren bir sistemin birçok faydası bulunmakta. Ev sahiplerinin kullanmadıkları odaları belirli bir ücret karşılığında kiraya vererek ek gelir elde etmesini sağlayan bu uygulama aynı zamanda son zamanlarda yükselen otel fiyatları ile birlikte daha ucuz tatil veya gezi planı yapan insanların uğrak noktaları olmaktadır. Genelde gezmeyi, gezerken maaliyetleri en düşük seviyede tutmak amacında olan insanların kullandıkları Airbnb daha pahalı tatil planlarının yanında insanlara daha ergonomik fiyatlar doğrultusunda yardımcı olma girişimindedir. Maddi olarak faydalarını olduğu gibi, sosyalleşme, farklı kültürden insanlarla aynı evi paylaşıp bir çokkültürcülük ortamı oluşturmasıyla insanların farklı kültürleri tanımasına olanak sağlar.

Airbnb ev sahiplerinden ne kadar komisyon alıyor? Konaklama ihtiyaçları ile birlikte ortaya çıkmış birçok hizmet bulunmaktadır. Bunlardan biri AİRBNB en çok tercih edilen hizmetlerden biri konumundadır. Programın alt yapısının oluşturulabilmesi için ve aynı zamanda tüm bu ilerleyişin sağlanabilmesi için tabi ki de özel ve alanında uzman ekiplerce çalışılır ve bunun bir bedeli olur. Airbnb bu bedeli evini kiraya vermek için kullanan ev sahiplerinden ve tüketiciden hizmet bedeli (komisyon) olarak tahsil etmektedir. Airbnb platformunun sorunsuz bir şekilde işleyişinin sağlanabilmesi için hizmet bedeli altında komisyon almaktadır. Fakat bu hizmet bedelleri vergilendirmeler ile birlikte ülkeler arasında farklılık gösterebilir. Genellikle çoğu ev sahibi, rezervasyon ara toplamının %3’ü kadar bir hizmet bedeli öderler. Bunun dışında ekstra olarak müşteriden kesilen bir %14’lük bir hizmet bedeli bulunmaktadır. Buradan anlaşılacağı gibi, hizmet bedelinin çoğunluklu kısmı müşteriden kesilmekte, cüzi bir miktar ise ev sahibinden kesilmektedir. Bu doğrultuda örneğin 2 gecelik bir konaklama için 300 TL ve temizlik ücreti olarak 60 TL alıyorsanız ara toplam 360 TL’dir. Bu tutarın %3’ü ev sahibinden yani yaklaşık 10 TL hizmet bedeli olarak kazançlarınızdan düşürülür ve %14’ü ise 40 ila 50 TL arasında misafirlerden alınarak toplam tutara dahil edilir. Bu örnekte; siz 350 TL kazanırsınız, misafir ise 410 TL öder.

Airbnb ve Dodo Hızlı ve güvenilir hizmet elde etmek için, profesyonel olarak çalışma yürüten Dodo, müşterilerine çözüm odaklı bir aracılık hizmeti sunar. Dodo ile daha çok kolaylaşan ev kiralama sistemi uzman ve çağdaş ekip kadrosuyla birlikte ev kiralamanın yanı sıra kullanıcı konforunu ön plana çıkartmakta, aynı zamanda müşteri menfaatini göz ardı etmeyerek, memnuniyet unsurları doğrultusunda hareket etmektedir. Birçok avantajın sunulduğu Airbnb sistemi ile birlikte hareket eden Dodo müşterilerine profesyonel ve tecrübeli bir aracılık hizmeti sunmakta. Aynı zamanda ilave hizmetler ile müşteri memnuniyetini en iyi seviyeye taşıyarak hem ev sahipleri için hem de konaklayacak misafirleri için en iyi konaklama deneyimini müşterilerine yaşatmaktadır.