Airbnb Nedir? Nasıl Çalışır?

Gün geçtikçe farklılaşan ve değişen dünya insanların alışkanlıklarını da aynı paralellikte değiştirmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok kolaylık meydan gelmekte ve daha alışılagelen durumlar daha basitleşmektedir. Günümüzde konaklama ihtiyacı artık otellere ihtiyaç duyulmadan giderilebilir hale gelmiştir. Geleneksel konaklama olarak adlandırılan otel kültürü yerini kısa dönem ev kiralama çözümü olarak ortaya çıkan Airbnb sistemine bırakmıştır. Airbnb web tabanlı ve konaklama hizmeti sağlayan bir platforma verilen addır. Airbnb sisteminin kurulum aşaması 2008 yılına dayanmaktadır. 2008 yılında iki ev sahibi tasarımcı konaklayacak yeri olmayan üç seyyahı ağırlamasıyla yeni bir fikir pırıltısı oluşmuş ve o yıldan beri tüm dünyaya kısa dönem kiralama sistemi yaygınlaşmıştır. Airbnb dünyanın her yerinde konaklama imkanı sunmaktadır. Bu sistem sayesinde dünyanın dört bir yanında bulunan ev sahipleri evlerinin bir kısmını veya tamamını kiralayabilmekte ve ek gelir elde etmektedir. Diğer yandan seyahat eden ve yüksek otel masraflarına maruz kalmak istemeyenler ayrıca ulaşım yönünden makul konumlarda kısa dönem ev arayanlar bu sistemi sıklıkla kullanmaktadırlar. Bu sayede hem ev sahibi evinden pasif gelir elde etmekte hem de kiracı tatil, iş ve diğer konularda pratik ve ekonomik bir çözüm bulabilmektedir. Airbnb tüm dünyada yaygın ve seyahatseverlerin gittikleri mekanları kaydedebilmesine imkan sağlayan ayrıca benzersiz konaklama rezervasyonları yapabilmeyi ücretsiz bir hesapla mümkün hale getiren bir sistemdir. Airnb sistemi günümüzde kısa dönem kiralamalarla öne çıkan pratik ve sistemin kendi tanımlamasıyla benzersiz bir uygulamadır. Güvenlik kavramı evini kiraya veren ev sahipleri açısından ve ev kiralayan konaklama ihtiyacını gideren kiracılar açısından son derece önemli bir kavramdır. Airbnb sistemi ev paylaşımını kolay, keyifli ve güvenli hale getirmesiyle öne çıkan bir uygulamadır. Güvenlik önlemleri üst düzey olan sistemde ev sahipleri ve kiracıların güvenli bir ortamda iletişim kurabilmeleri için akıllı bir mesajlaşma platformu geliştirilmiştir. Ayrıca ev sahibi ve kiracı arasında gerçekleşen ödeme işlemleri üst düzey güvenlik önlemleriyle korunmaktadır. Güvenlik konusuna ekstra önem veren Airbnb modeli bu yönüyle birçok ev sahibinin ve kiracının rahatlıkla kullanabildiği sistem haline gelmiştir. Bu sebeple dünyanın dört bir yanında hızla yaygınlaşmış ve ülkemizde de başta büyükşehirler olmak üzere hızla yaygınlaşmaktadır.

Airbnb sistemi bünyesinde çalışmakta olan personeller kullanıcılara 7/24 destek sağlamaktadır. Herhangi bir konuda yardım almak isteyen veya soru sormak isteyen kullanıcılar sistem içerisinde çalışan personellere direkt olarak bağlanabilmekte ve dilediği zaman destek alabilmektedir. Airbnb Sistemi Nasıl Çalışır? Kısa dönem ev kiralamaya benzersiz bir çözüm olarak görülen Airbnb sisteminin çalışma şekli oldukça basittir. Rahatlıkla anlaşılabilen arayüzü sayesinde kullanıcılar hem evinin kiraya vererek hızlı ve pasif bir şekilde gelir elde edebilmekte hem de kiracıların konaklama ihtiyacını giderebilmektedir. Airbnb sistemi nasıl çalışır sorusunun cevabı şu maddeler halinde izah edilebilir:

  1. Ev sahibi ilk olarak evinin kiralamak istediği bölümlerini detaylı bir şekilde fotoğraflamalıdır. Detaylı bir şekilde fotoğraflanan evler hem daha çok kiracı çekmekte hem de güvenilir bir şekilde evi teslim etmeye imkan sağlamaktadır. Fotoğraf çekme aşamasından sonra ev sahibi sistem bünyesinde ilan oluşturmalıdır. Bu sayede kiracılar ilandan ev sahibiyle güvenli bir iletişim kurabilmektedir.
  2. Konaklama ihtiyacını kısa bir sürede gidermek isteyen kiracı sistem içerisinde ilanları kontrol eder. Bu kontrol aşamasında belli sınıflamalar yapabilmektedir. Örneğin konaklama tarihini sisteme girdikten sonra 3+1 veya 2+1 gibi ev tiplerini aratabilir ayrıca dilediği özel bir kriteri sistem içerisinde aratabilir. Ev sahipleri sistemde detaylı bilgiler verdiği için kiracılar bu konuda oldukça rahat etmektedirler.
  3. Kiracı dilediği tarihlerde bir rezervasyon işlemi yaptığından eş zamanlı olarak ev sahibine bildirim düşmektedir. Bu bildirim içerisinde kiracının evini belirli tarihlerde kiralamak istediği yer almaktadır. Ev sahibi bildirimde bulunana rezervasyonu onayladığı anda artık işlem tamamlanmıştır.
  4. Ev sahibi herhangi bir nedenden ötürü kiracının rezervasyon isteğini reddedebilir. Bu durumda kiracı farklı ilanlara yönelir ve süreç hiçbir zaman hızını kaybetmez.
  5. Ev sahibi rezervasyonu onaylayıncaya kadar, kiracının sisteme yatırdığı para sistemin havuzunda yer alır. Ev sahibi onayladıktan sonra ve konaklama işlemi bittikten sonra ise kendi hesabına parasını çekebilmektedir.
  6. Kiracı rezervasyon talebi onaylandığında evle alakalı açık adres gibi detayları öğrenme imkanı elde eder. Fakat çoğu zaman buna gerek kalmaz. Çünkü ev sahipleri ilanda son derece şeffaf bir şekilde tüm özellikleri girdiğinden kiracılarda akıllı mesajlaşma yoluyla iletişime geçerek kolay bir şekilde konaklama ihtiyacını giderir.
  7. Konaklama için ev sahibi ve kiracı arasında yasal bir zeminde bir sözleşme yapılmaktadır. Söz konusu sözleşmede ev sahibi evde bulunan eşyaların bir listesini ve ne durumda olduğunu belirtir. Ayrıca ev ruhsatı ve vergilendirme gibi durumlarda ev sahibine ait olduğundan bunlar kiracıyı ilgilendirmez. Sözleşme her iki tarafın güvenliğini sağlamaktadır. Evin nasıl teslim edildiği ve tekrar nasıl teslim alındığı güvenlik açısından önemli olduğundan airbnb sisteminde bu duruma akıllı çözümler getirilmiştir.
  8. Konaklama işlemi bittikten sonra ev sahibine ücret aktarılmaktadır.
  9. Airbnb sisteminin devamlılığını ve güvenirliğini artırmak amacıyla konaklama sonrası kiracılar ve ev sahipleri bir platformda deneyimlerini dile getirebilmektedirler. Kiracıların ve ev sahiplerinin yorumları ve puanlamaları bir sonraki kullanıcıya fikir vermekte ve bu bağlamda sistem içerisinde kalite yükselmektedir.
  10. Airbnb sisteminde kiracılar bu puanlamalara bakarak ev sahibi ve ev hakkında fikir sahibi olabilmektedirler. Airbnb Avantajları Nelerdir? Geleneksel konaklama hizmetlerine yeni bir soluk getiren web tabanlı sistemin birçok avantajı bulunmaktadır. Airbnb sistemi tüm dünyada yaygın ve hala yaygınlaşmaya devam eden bir sistem olmasından dolayı makul konaklama fiyatlarına dünyayı dolaşmak mümkün hale gelmektedir. Otel fiyatları bilindiği üzere günümüzde oldukça yüksek miktarlardadır. Ayrıca kısa dönem seyahat eden insanların bu tarz seyahatlerinde otelde kalması hem konum problemi yaşatabileceğinden hem de yüksek fiyatlardan dolayı makul değildir. Fakat airbnb sisteminde neredeyse tüm lokasyonlarda kiralanacak ev bulunmaktadır. Ayrıca sistem içerisinde bulunan belirli kategoriler sayesinde her kullanıcı kendine uygun kriterlere sahip evi seçebilmektedir. Airbnb sistemi ev sahibi ve kiracı arasında güven unsurunu oluşturmaktadır. Konaklama hizmeti bitinceye kadar ücret havuzda kalmakta ve sonrasında ev sahibine aktarılmaktadır. Ev sahipleri puanlama sisteminden dolayı daima kaliteli hizmet vermektedir. Airbnb sisteminde verilen ilanlara ulaşmak son derece kolay ve hızlıdır. Konaklama ihtiyacını hızlı ve makul fiyatlarda gidermek isteyen kullanıcılar artık airbnb sistemini tercih etmektedirler. Sistem hem ev sahibine hem de kiracıya yarar sağlamaktadır. Ev sahibi boşta duran evinden hızlı bir şekilde pasif bir gelir elde ederken kiracılarda konaklama ihtiyacını hızlı bir şekilde giderebilmektedir.