Ev Kira Sözleşmesi Kimler Arasında Yapılır?

Ev kiralama, çoğumuzun hayatında en az bir kez içine girdiği bir süreçtir. Şöyle bir baktığınızda aslında oldukça basit bir süreç gibi görünüyor. Kiralamak istediğiniz evin sahibi ile görüşüyorsunuz, eğer onaylarsa sözleşmeler hazırlayıp imzalıyorsunuz ve aylık sabit bir ücret ödeyerek orada yaşamaya başlıyorsunuz. Peki, sadece bu kadar mı? Elbette hayır!

Gelin, sizin için hazırladığımız bu yazıda ev kiralama hakkında detaylı bilgi edinelim!

Ev Kira Sözleşmesi Nedir? Ev kira sözleşmesi, bir kiracılığı başlatmak ve yönetmek için ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan resmi bir belgedir. Kira sözleşmeleri, iki taraf, yani ev sahibi ve kiracı ve kiracılığın hüküm ve koşulları hakkında her ayrıntıyı belirtir. Her iki taraf da kira sözleşmesinde belirtilen kurallara uymak zorundadır.

Ev Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır? İyi hazırlanmış bir ev kiralama sözleşmesi, herhangi bir kiralama düzenlemesi başlamadan önce yürürlükte olmalıdır. Mülkünüzü kiraya vermeyi planlayan bir ev sahibiyseniz, bir kira sözleşmesi imzalamanız gerekecektir. Veya tam tersi. Kısacası, her kiralama işlemi, bir kiralama sözleşmesinin hazırlanmasıyla başlamalıdır.

İster ev sahibi ister kiracı olsun, bir kiralama işlemi gerçekleştirmek için ev kira sözleşmesi imzalamanız gerekir. Ev kiralama belgeleri şu kişiler tarafından imzalanabilir:

  • Mal Sahibi/ Kiraya Veren/ Ev Sahibi: Ev sahibi veya mülkten sorumlu olan kişi, bir avukat veya kuruluş olabilir. Kiraya veren, kira sözleşmesinde belirtilen mülkü kiracıya kullanma izni veren herhangi bir kişidir.

  • Kiracı: Kira sözleşmesinde belirtilen mülkü kullanma izni alan herhangi bir kişi.

Ev Kira Sözleşmesi Yasal Olarak Nasıl Geçerli Hale Getirilir? Her kiralama sözleşmesinde birkaç temel bilgi bulunmalıdır. Bu bilgiler tam ve doğru şekilde belirtilmediği takdirde ilgili ev kira sözleşmesi geçersiz sayılabilir. Bir kira sözleşmesinin yanında olması gereken belgeleri tamamlamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

● Bir tapu taslağı hazırlayın ve içeriğini doğrulayın. ● Hazırlanan belge daha sonra tavsiye edilen değerde kaşe kağıdına basılmalıdır. Damga vergisi ücretleri şehre göre değişir ve bu bedelin kiracı tarafından ödenmesi gerekir. ● Ev sahibi, kiracı ve tanıkların imzaları uygun yerlere konulmalıdır. ● 11+ ay süreli sözleşmeler için kayıt zorunludur. 11 aydan kısa olsa bile sözleşmenin kaydedilmesi gerekir. Bu takdirde süreç resmiyet kazanır.

Kira Sözleşmesinin Yasal Geçerliliği Nedir? Maliyetlerden tasarruf etmek için, kiracılar ve ev sahipleri bazen kiracılık hakkında sözlü bir anlaşmaya varır ve kimi zaman ev kira sözleşmesi yapmaktan kaçınırlar. Bazıları ayrıca düzenlemeyi belgeleyebilir ve kiracılıkla ilgili hüküm ve koşullar koyabilir, ancak belgeyi kaydetmemeye karar verebilir. Bunun nedeni, bir kira sözleşmesinin oluşturulması ve kaydedilmesi durumunda her iki tarafın da kayıt ücretini ödemekle yükümlü olmasıdır. Kira sözleşmesi yasal geçerlilik kazandığında ev sahibi de kira gelirini bildirmekle yükümlü olacaktır. Ancak, kayıt dışı bir kira sözleşmesi yapmak yasaya aykırıdır ve özellikle gelecekte çıkabilecek bir anlaşmazlık durumunda her iki taraf için de riskli bir durum yaratabilir.

Bir ev kira sözleşmesinin alt sicil dairesinde tescil edilinceye kadar, yasal bir geçerliliği yoktur. Belirli şartlar ve koşullarla bir sözleşme hazırlamak ve tescil ettirmek her iki tarafın da lehinedir. Kira sözleşmesi taslağını hazırladıktan sonra, ev sahibi bunu kaşe kağıdına yazdırmalıdır. Kiracı ve ev sahibi belgeleri iki tanık huzurunda imzaladıktan sonra, gerekli ücreti ödedikten sonra tapu dairesine kaydettirmelidir.

Kira Sözleşmesinde Yer Alması Gereken Detaylar Nelerdir? Standart bir ev kira sözleşmesinde yer alması gereken en önemli ögeler şunlardır:

● Kiracı ve ev sahibinin adları ve adresleri. ● Kiracı ve ev sahibinin imzaları. ● Aylık kira tutarı. ● Güvence bedeli. ● Ev/bina Bakım ücretleri. ● Kiracının kalma süresi. ● Ev sahibinin sorumlulukları/hakları. ● Kiracının sorumlulukları/hakları.

Bu bilgilerin yer almadığı bir kira sözleşmesi ileride ciddi sorunlara yol açabilir.

Kira Sözleşmesinde Yer Alan Önemli Şartlar ve Koşullar Nelerdir? Kira sözleşmesinde yukarıda söz ettiğimiz bilgilerin yanı sıra farklı şartlara ve koşullara da yer verilir:

● Kiracılar İçin

  • Depozito tutarı: Sözleşmede kapora ve mülkten ayrıldığınızda bu kaporaya ne olacağı açıkça belirtilmelidir.
  • Kişi sayısı: Sözleşme, gelecekte aile üyelerinizin size katılması durumunda ne olacağını belirtmelidir.
  • Onarımlar: Sözleşme, aşınma ve yıpranma ile ilgili maliyetleri kimin karşılayacağını belirtmelidir.
  • Ev/bina Bakım: Sözleşme, aylık bakım ücretlerini kimin ödemekle yükümlü olacağını açıkça belirtmelidir.
  • Ziyaretçiler: Sözleşme, sizi kimin ne zaman ziyaret edebileceğine dair bir madde içermelidir.
  • Evcil hayvan politikası: Eğer bir evcil hayvan sahipleneceksiniz ev sahibinizin evcil hayvan beslemenize izin verip vermeyeceğini teyit etmeniz gerekir.
  • Kira makbuzu: Maaşınızın İHD bileşeni üzerindeki vergi avantajlarından yararlanmak için kira makbuzlarını işvereninize ibraz etmeniz gerekecektir. Ödemeyi yaptıktan sonra bu makbuzları ev sahibinizden aldığınızdan emin olun. Bunların her ay alınması gerekmez ve üç ayda bir, altı ayda bir veya yılda bir alınabilir.

● Ev Sahipleri İçin

  • Mülkünüzü boşaltma koşulları.
  • Ziyaret saatleri.
  • Mülkiyete verilen zararlar ve bunun kiracı üzerindeki sonuçları.
  • Kiraya verme ile ilgili kurallar.

Kira Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mudur? Noter tasdikli kira sözleşmelerinin tescilli belgelerle aynı olmadığına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Ev sahibi ile kiracı arasında ihtilaf çıkması halinde mahkeme noter tasdikli sözleşmeyi delil olarak kabul etmeyecektir. Bu nedenle, kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak kaydedilmesi önemlidir.

Sizler de ev kira sözleşmesi hakkında daha detaylı bilgi almak istiyor ve adımlarınızı bu bilgilere göre şekillendirmeyi amaçlıyorsanız konuya dair daha fazla araştırma yapabilir, resmi kurumlara başvurabilir veya bu alanda yetkili kişilerle görüşme sağlayabilirsiniz.