Ev Vergisi Neye Göre Ödenir?

Emlak vergisi olarak da adlandırılan emlak vergisi, senede 2 taksit halinde ilgili belediyelere ödenen bir vergidir. İlk taksit Mayıs, ikinci taksit ise kasım ayında ödenir. Ödeme web siteleri aracılığıyla yapılabileceği gibi vezneler sayesinde de yapılabilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda ev vergisi hakkında merak edilenleri açıklığa kavuşturacağız!

Ev vergisi, Türkiye’de bulunan tüm gayrimenkuller için alınmakla beraber mülke sahip olunulan yılla beraber başlar. Ev sahibi, evi satacağı zamana kadar vergi ödemesi yapmakla yükümlüdür. Ev sahipleri, bu vergiyi internet bankacılığından veya banka şubelerinden ödeyebilir.

Ev vergisi, tüm ev sahiplerinden alınsa da vergiden muaf olan bazı kişiler vardır. Bu kişileri şu şekilde sıralayabiliriz:

· Hiçbir geliri olmayan kişiler, · Engelli kişiler, · Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, · Ülke içinde 200 metrekareden daha büyük bir mülke sahip olmayan kişiler, · 18 yaş ve üzeri düzenli geliri olmayan kişiler, · Sgk tarafından ölüm aylığı almayan kişiler, · Konuttan gelir elde edilmemesi, · Mülk dışında başka bir konuta sahip olmayan kişiler, · Senede belli dönemler kullanılan yazlık evler, · Şehitler, · Dul ve yetimler, · Gaziler ve işsizler.

Ev vergisi tutarı, belirli hesaplamalar doğrultusunda belirlenir. Hesaplama yapılırken bilmeniz gereken en önemli şey, her evin veya arsanın aynı tutarda vergi gerektirmediğidir. Ödenecek olan tutar, ev veya arsanın değeri ile aynı çizgide ilerler. Ev vergisi, oransal olarak hesaplanan bir vergi olmakla beraber emlak varlığının çeşidine göre değişiklik gösterir. Şuan yürürlükte olan kararlara göre vergi oranları şu şekildedir:

Konutlar ve araziler için %1 İş yerleri gibi diğer binalar için %2 Arsalar için %3

Ev veya emlak vergisi oranını taşınmaz varlığın hangi belediyede bulunduğu da büyük ölçüde etkiler. Örneğin, büyükşehir belediyesi olan yerlerde yukarıda belirtilen oranlar daha fazladır. Bu durumda büyükşehirlerdeki ev vergisinin oranı şu şekildedir: Konutlar için %2, Diğer binalar için %4, Arsalar için %6 Ev vergisi ödemek isteyen kişiler, ev sahibi olduklarını ibraz ettikten sonra ödemeleri düzenli şekilde yapmalıdır. Bu ödeme için vergi dairelerine gitmek veya e-devlet üzerinden işlem yapmak mümkündür. Şunu da unutmamak gerekir ki yapılan vergi ödemesinden sonra makbuz olmak da oldukça değerlidir. Bu belge, ileride oluşabilecek herhangi bir sorunu önlemenize yardımcı olur.