Türkiye’de Airbnb Var mı?

Günümüz çağında teknolojinin birçok sektöre yön verdiği bilinmekte. Artık gelinen noktada her şeyin kolay ulaşılabilir olması ebetteki teknolojinin hayatımıza kattığı avantajlardan biri. Küreselleşen dünya ile birlikte coğrafi sınırların ortadan kalkması hizmet sektörünün gelişmesine, kendini yenileyip yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışmasına katkıda bulunmuştur. Bu gelişmeler biz kullanıcılara yarar sağlamaktadır. Hizmet sektörlerinden biri tabi ki de konaklama hizmetidir. Konaklama hizmeti otel, pansiyon, motel, tatil köyü vb. işletmelerin yer aldığı bir hizmet, konaklama sektörüdür. Şu an dünya çapında birçok birey tatil ve gezi süreçlerini bu tarz gelenekselleşmiş otel, pansiyon tarzı işletmelerde geçirmektedirler. Bu tarz işletmelerin yüksek maliyetli oluşu ve ekonomik olmayışı seyahat severler için en büyük sorunu oluşturan faktörlerden biri. Bu durumdan şikayetçi olan bireyler için çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Bu alternatiflerin başında Airbnb sistemi gelmektedir. İnsanların seyahatlerinde konaklayacak yer bulmasını, ev sahiplerin ise evlerini kiralamasını sağlayan bu uygulama, 192 ülkede 33 bin şehirde 800 binin üzerinde mekân seçeneği ile kullanıcılarına hem daha fazla seçenek hem de daha ekonomik konaklama fırsatlarının yakalanabilmesini sunan bir uygulama aynı zamanda. 2008 yılında ABD’nin San Francisco şehrinde kurulan Airbnb uygulaması günümüzde dünyanın her yerinden ulaşım sağlanabilecek, kullanıcıların her türlü konaklama ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir uygulama haline gelmiştir.

Airbnb Nedir, Nasıl Kullanılır?

Airbnb en genel tabiriyle, evlerini veya evlerinin bir kısmını kiralamak isteyen ev sahipleri ile kiracıları bir araya getiren kolay, hızlı ve güvenilir bir uygulama. Bu uygulama sayesinde ev sahipleri kullanmadıkları evleri veya odaları kiralayarak ek gelir elde etmektedirler. Buna karşılık kiracı da otellere daha yüksek miktarda para ödemek yerine daha ucuz bir şekilde konaklama imkânı elde etmektedirler. Airbnb platformunun hem web sitesi hem de mobil uygulaması bulunmaktadır. Dilenildiği gibi üye olunabilecek uygulama hem kolay bir arayüzüne sahip olmakta hem de kullanıcılarına kolaylıkla ilan açabilme fırsatını sunmaktadır. Ev veya oda arayanlar için nerede, ne zaman gibi filtrelemelerle kiralama yapılacak ev seçilebilir. Uygun lokasyon gibi uygun fiyatlı evlerinde aranması çok önemlidir. Seçilen evin ev sahibi ile iletişime geçilebilir ve akılda kalınan sorular sorulabilir. Beğenilen evin rezervasyonu, ardından rezervasyon talebinin onaylanması sonucu artık kiracı sadece ödemeyi yaparak belirttiği tarihte kiraladığı eve gidebilir. Evini kiralatmak için kullanan ev sahiplerini farklı bir prosedür beklemektedir. Kiralayacağı evin veya odanın fotoğraflarını isterse videosunu sisteme yüklemesi gerekmektedir. Uygun fiyat politikası uygulayan Airbnb sistemi, ev sahipleri için dikkat edilmesi gereken bir durumu yani fiyatların uygun ve ekonomik oluşunu bildirmektedir. Evin fotoğraflarını sisteme yükleyen ev sahipleri, açıklama kısmına uyulması gereken kuralları ve uyarıları ekleyebilirler. Kiracılar bu kurallara göre hareket edeceklerdir. Özellikle ev sahipleri için önemli olan husus, misafir memnuniyetidir. Ev hakkında yapılan yorumlar ve puanlandırmalar yeni kiracılar için güvenilirlik konusunda inceleyecekleri tek denetim mekanizması ve tercih kısmıdır. Genelde bu platformun çoğu kullanıcısı kötü puanlaması bulunan evlerden kaçınmaktadırlar. Bu sebeplerden dolayı ev sahibinin güler yüzlü olmaları ve kiracılarını mutlu edebilmeleri, müşteri potansiyellerini arttıracağı gibi aynı zamanda ek gelirlerinde de daha yüksek kazançlar edinecekleri demektir. Uygulamanın güvenilirlik kısmı tam olarak puanlama ve yorum değerlendirmelerine bağladır. Seyahat severlerin kiralayacakları evlerde en çok dikkat ettikleri nokta tabi ki de bu yorum ve puanlama mekanizmasıdır. Yeni kullanıcılarında bu mekanizma sayesinde ev tercihi yapmaları önerilmektedir.

Türkiye’de Airbnb

2008 yılında kurulan ve günümüzde, günde ortalama 2 milyon kullanıcının ziyaret ettiği bir uygulama olan Airbnb şu anda dünya çapında bir hizmet vermektedir. Aktif olarak 192 ülkede kullanıcılarını buluşturan Airbnb Türkiye’de de 2010 yılından beri aktif bir şekilde hizmet vermektedir. Turizm açısından önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, yılda milyonlarca turisti ağırlamakta ve iyi bir misafirperverlik örneği olmaktadır. Ülkemizde yaz ve kış ayları boyunca mevsim fark etmeksizin turist yoğunluğu oluşmaktadır. Özellikle yaz ayları boyunca Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğunluğun arttığı ve konaklama sektörlerinin çeşitlenmesi gerektiği bilinmektedir. Bunların sonucu olarak Airbnb ülkemizde de yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Airbnb Türkiye 2010 yılından itibaren yaklaşık 12 senedir faaliyetlerini sürdürmektedir. İstanbul’da 76 ev ile başlayan Airbnb Türkiye geçen 12 yıl boyunca yükselişini sürdürerek devam etmiştir. 2014 yılından itibaren yüksek bir ivme yakalayan Airbnb Türkiye en çok hizmetini İstanbul’da vermektedir. İstanbul’un ardından en fazla etkileşim sırasıyla İzmir, Ankara, Antalya, Bodrum ve Eskişehir’de yaşanmaktadır. Bu illerin yanı sıra Airbnb kullanarak Türkiye’nin neredeyse her iline konaklama ihitiyacı karşılana bilmekte ve ev kiralayabilmek mümkündür. Airbnb Türkiye’de yasak söylentilerinin olmasına karşı aslında Airbnb Türkiye’de tamamen yasal bir şekilde faaliyet göstermektedir. Vergi ile ilgili sorumluluklar yerine getirildiği sürece yasal olarak ev kiralamanın hiçbir sakıncası yoktur. Airbnb ev sahiplerine evlerini kiralamaları sürecinde tüm yasal ve yükümlülükler ve sorumlulukları hatırlatmaktadır. Bunları yerine getirmek kullanıcı inisiyatifine kalmıştır. Türkiye’de hızla büyüyen Airbnb’nin henüz Türkiye’de ofisi bulunmamaktadır. Türkiye’ye en yakın Airbnb ofisi ise İtalya da bulunmaktadır. Türkiye’de müşterileri ile daha kolay iletişim kurup, müşterilerinin sorunlarına daha hızlı çözüm bulmak için yakın zamanda İstanbul’da bir Airbnb iletişim ofisi açılması beklenmektedir. Genel olarak ele alındığı zaman, Airbnb’nin Türkiye’deki varlığı hem turistler hem de ev sahipleri açısından oldukça verimlidir. Birçok yerli ve yabancı misafir Airbnb sayesinde konaklama ihtiyaçlarını hızlı ve kolay bir şekilde giderebilmektedir ve bu da ülke turizmine ve ekonomisine katkı sağlamaktadır. Airbnb Türkiye pazarına girişinden bu yana geçen süre baz alındığı zaman gittikçe büyüme ivmesi kazanan bir gelişim sergilemiştir. Türkiye faaliyetleri sayesinde yeni bir ticari alan açılmış ve bu alan sayesinde birçok insanın seyahat ve konaklama deneyimi artık Airbnb platformuna taşınmıştır.

Airbnb ve Dodo

Ülkemizde milyonlarca kullanıcının aktif bir şekilde kullandığı Airbnb için Türkiye önemli bir lokasyondur. Bu yoğun kullanıcı kitlesi ile Airbnb arasında güvenilir bir aracılık sistemi oluşturan Dodo ev kiralama hizmeti almak isteyen kullanıcılarına kusursuz bir konaklama hizmeti sunmaktadır. Hızlı ve alanında uzman ekibiyle kullanıcıları ile buluşan Dodo kiracıların yanı sıra evini kiralamak isteyen ev sahipleri içinde çözüm odaklı ve güvenilir bir ortam oluşturmaktadır. Ev sahipleri için evlerini kısa süreli kiralama sitelerine yönelten ve böylece müşterilerinin hiçbir şey yapmadan evlerinin kiralanmasını sağlayan Dodo, ev sahiplerine eksiksiz bir hizmet sunar ve mülklerinden getiri elde etmelerine olanak sağlar. Birçok hizmeti bünyesinde barındıran Dodo, temizlik hizmeti, profesyonel listeleme ve fotoğraf çekim hizmeti, maksimum doluluk ve fiyat optimizasyonu gibi aynı zamanda güvenilir sözleşmelerle birlikte müşterilerine eşsiz bir süreç yaşatmaktadır. Airbnb kullanıcılarına birçok avantajı sunarken, müşteriler Dodo ile bu avantajları kiralamadan konaklanmanın tamamlanmasına kadar profesyonel danışmanlar tarafından daha hızlı ve kolay bir şekilde almaktadırlar. Müşteri memnuniyetini ön plana çıkaran Dodo, bu güvenilir aracılığın yanı sıra müşterilerine 7/24 iletişim desteği sunarak müşterileri ile bire bir ilgilenmektedir.